Zr. Marleen uit Guatemala

Guatemala, 5 juli, 2.021

Dag beste mensen,

Hier een beetje nieuws van de vereniging Educación Popular para Adultos.

Guatemala, een klein land genesteld tussen bergen, rivieren, vulkanen, bossen, stranden, met getuigenissen van een oude cultuur die angstvallig bewaakt worden door de inheemse bevolking die in de buurt woont, wordt verscheurd tussen een crisis van economische en sociale behoeften en de verwoestende effecten van de Covid 19 pandemie.   De verwoestingen die de pandemie heeft aangericht en de verwaarlozing door de autoriteiten hebben de bevolking in angst en wanhoop gedompeld, vooral de meest behoeftige sectoren.

In deze situatie blijven wij mensen begeleiden in alfabetiseringscursussen en in het basisonderwijsprogramma voor vrouwen en mannen, in overeenstemming met de doelstellingen van het volksonderwijsproject. Hoe kunnen wij verklaren waarom mensen de groepen bijwonen zonder er iets materieel voor terug te krijgen?   Voor de opvoeders is het antwoord eenvoudig: het is een gemeenschappelijk huis, ze worden met respect en genegenheid behandeld, hun kleine kinderen worden goed ontvangen, empathie en geduld maken deel uit van de methodologie en “het gevoel aan hun lot te zijn overgelaten” verdwijnt met hun grapjes, glimlachen en het vieren van hun kleine prestaties wanneer ze ontdekken dat hun capaciteiten worden gereproduceerd en dat hun zonen of dochters hen met andere ogen zien… moeders en vaders die scheppers en bouwers zijn en die zelfzorg in hun gezin bevorderen als een verdedigingsmiddel in deze ongelijke strijd.

Als opvoeders is het belangrijk de vreugde te delen die ons verwelkomt wanneer we zien dat mensen energiek en gesterkt door hun doel om te leren lezen en schrijven het potlood ter hand nemen, wanneer ze zeggen “jij, juf, waarom heb je dit niet voor mij nagekeken”, wanneer ze in staat zijn hun zorgen te vertellen en hun meningsverschillen te uiten.  Als zij, die aan de top staan, de machthebbers en hun handlangers hen in de steek hebben gelaten, kunnen wij dat ook niet doen, met onze beperkingen, maar wij doen met liefde wat wij kunnen doen!

Samen en alleen samen overwinnen we angst!

Wij bouwen stap voor stap wegen en doorbreken barrières want … “hier willen wij alleen maar mens zijn” (Otto René Castillo).

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.