Project in 2014

Het project Educación Popular para Adultos in 2014

Zoals het jaren geleden begon met enkel lessen voor volwassenen, zo is het heden ten dage heel wat meer Meer en meer jongeren komen naar de klassen in het weekend om hun gemiste diploma lager en/of secundair onderwijs te halen.
Wij geven u een overzicht wat 2014 te bieden had in het project van Guatemala en voor u is het belangrijk ook om te weten waar uw steun naartoe gegaan is, waarvoor het gebruikt wordt .
Wat hier vertrekt komt ook rechtstreeks in Guatemala terecht bij de personen waar het moet zijn .
Missiezuster Marleen Renders en Vriendengroep Guatemala staan garant dat de middelen die we met zijn allen ter beschikking stellen ook daadwerkelijk en nuttig gebruikt worden ten voordele van de inwoners uit de verschillende marginale wijken rondom de hoofdstad Guatemala City.
Wij geven een overzicht dat ons werd toegestuurd door de projectleiders Romeo, Isabel en Marleen Renders.
Vertaling en samenstelling : Jean-Pierre Vanderstukken.

ALGEMEEN DOEL VAN HET PROJECT :

Bijdragen aan het proces van formele en informele educatieve ontwikkeling van jongeren en volwassenen die leven in afgelegen en rurale gemeenschappen in het departement van Guatemala om hun niveau van onderwijs en opleiding in het kader van vrede, waardigheid en gelijkheid te verhogen .

fotoguakleinfotogua4kleinGedurende het jaar 2014 werden in het project lessen gegeven over :
Alfabetisatie -Voorlichting, Onderwijs Primair en Basic.
Deze programma’s vormen een bijdrage aan de academische vorming , gebaseerd op maatschappelijk bewustzijn en gelijke waarden, met vooral marginale bevolkingsgroepen alsook de mogelijkheid bieden van integrale ontwikkeling, personen voorlichten en begeleiden naar een gemeenschap met solidariteit , respect, eerlijkheid , sociale rechtvaardigheid, hoop ……..

GEMEENSCHAPPEN WAAR LES WERD GEGEVEN IN 2014:

Colonia El Milagro, Tierra Nueva II, Aldea Lo de Fuentes, Gemeenschap Santa Marta, Aldea El Porvenir,
Villa Canales en Unidos por La Paz
Het spreekt voor zich dat de leerlingen rechtstreeks voordeel halen uit de lessen en het project op zich, maar ook de familieleden van de leerlingen worden betrokken en hebben onrechtstreeks voordeel dank zij het project.
klas2klein

 

 

Lager en Secundair onderwijs :
aantal klasssen 12
Rechtstreeks voordeel : aantal  leerlingen : 260
Onrechtstreeks voordeel : aantal familieleden : 1300
Vrouwen : 152
Mannen : 108

Alfabetisatie :
aantal klassen : 14
Rechtstreeks voordeel : aantal  leerlingen : 357
Onrechtstreeks voordeel : aantal familieleden : 1.785
Vrouwen: 270
Mannen : 87
klas1klein

 

 

 

 

 

 

GEREALISEERD IN 2014 :

Openbaarmaking van het educatieve programma door middel van huisbezoeken in de verschillende gemeenschappen , dit om deelname van de bevolking in de verschillende groepen te stimuleren en te begeleiden . Deze huisbezoeken helpen ons ook de familie en de context van de gemeenschap waar men in leeft te leren kennen.

klas3klein

De ontwikkeling van alternatieve activiteiten over vraagstukken van nationaal belang te verhogen. Het centrale thema was dit jaar de mijnbouw. De mijnbouwers nemen de grond van de boeren, ook zijn er problemen met verontreiningd water waardoor de bewoners ziek worden, huidproblemen krijgen. De verzetsbeweging La Puya  houdt stille protesten . Het project helpt met voedselinzamelingen en bezoeken aan de demonstranten.

Om de betogers wat moed te geven en te ondersteunen hebben de leerlingen van Alfabetisatie, Lager en Secundair onderwijs een dag van solidariteit georganiseerd met de  betogers door middel van optocht met borden en optreden van clowns.

betogong1kleinklas4klein
Een tekenwedstrijd werd gehouden onder het thema:  Het stil verzet van La Puya.

Naast de verschillende bezoeken door de werkgroep en de studenten die voedingswaren verzameld hadden voor het geweldloos verzet in de Puya heeft heel de werkgroep 3 bezoeken gebracht aan de Puya en gaven ze een deel van hun loon als gift.  feest2klein
Heel de werkgroep nam deel aan de studie- en werkdagen over : Onderwijs over de vrede voor kinderen en tieners. Hieraan was een diploma verbonden. Tijdens die studie heeft de werkgroep drie projecten voorgesteld om met de studenten van Educación Popular para Adultos uit te werken.
klas5klein

Tijdens de maanden maart tot mei werden de eerste evaluaties gehouden over het thema  ” vrouwengeweld ”   Beslist werd om een nieuw werkboek uit te geven voor de alfabetisatiegroepen . Dit werkboek zou een leidraad vormen over dit zeer veel voorkomende probleem.

 

Eén van de projecten werd al gerealiseerd en wordt volgend jaar opnieuw herhaald omwille van de positieve invloed . Het betreft :  De asertieve communicatie  tussen ouders en kinderen als middel om geweld te voorkomen.

klas-6klein

 

Om de Internationale dag van de jongeren te herdenken werd er in de kolonie El Milagro een opmars georganiseerd met de bedoeling dat de bewoners de rechten van de jongeren leren kennen en waarderen.

Voor de herdenking van de Internationale dag van de alfabetisatie werden er bezinningsdagen georganiseerd opdat de personen leren waarderen wat ze al bereikt hebben en bewust worden dat leren lezen en schrijven een recht is dat hen verrijkt.

Iedere zelf gemaakte doos bevat niet alleen de naam en foto van de persoon, maar toont ook hun inzet, geeft hun droom weer om recht op onderwijs uit te oefenen en alzo woorden en zinnen te formuleren.
klas8klein

Voor de Intern. dag van het kind realiseerden ze een activiteit rond “Ik voel me beschermd”
Dit met de intentie dat  kinderen en  tieners hun nood aan bescherming uitdrukken en dat de volwassenen bewuster worden dat  kinderen en tieners deze nood daadwerkelijk hebben .

De kinderen die aan de groepen deelnamen en de kinderen van de deelnemende moeders  kregen een speelgoed.
Het speelgoed was een gift van Fundamar. (Fundatie van de broeders Maristen)
kind1klein kind2klein
Eind oktober vond de uitreiking van diploma´s plaats voor het schooljaar 2014.
In de lagere school behaalde 95 procent van de leerlingen het diploma en in het middelbaar was dit 88 procent.

diploma1kleindiploma2klein
In de verschillende groepen van het 6de leerjaar lagere school werd het project “Leren dromen ” ontwikkeld.
In het 2de middelbaar maakte men een project over “Als ik President zou zijn”.

diploma3klein

 

Tijdens de maanden oktober en november realiseerde men in de kolonies “El Milagro en Tierra Nueva” en in het bijdorp “El Porvenir ” de huisbezoeken  om de projecten Alfabetisatie, lagere- en middelbare school te promoten. Deze huisbezoeken worden afgelegd door de lesgevers van het project.
Ze legden 14.170 huisbezoeken af en dit leverde een voorlopige voorinschrijving van 354 nieuwe leerlingen.

De ontmoeting tussen de verschillende groepen van alfabetisatie was op 8 november. Er werd samen een maaltijd genomen en gedanst. Hun zelf gemaakt handwerk werd tentoongesteld. Ze deelden het positieve dat ze geleerd hebben.
Het was een plezierige dag en de groepsbegeleiders waren fier over hun gezamenlijke inzet het afgelopen schooljaar.

laatsteklein

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.